Αλέξης Σαββόπουλος

Η μεγάλη ευκαιρία του Άρη με τον Πάρντιου

Διαβάστε το άρθρο του Αλέξη Σαββόπουλου στο sportfm.gr για τον Πάρντιου και το τι σημαίνει για τον Άρη η παρουσία του.

Ο Άλαν Πάρντιου συμπληρώνει μια… σκάρτη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο δείγμα γραφής του κρίνεται θετικό από όλους αυτούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχετίζονται μαζί του. Από τους ποδοσφαιριστές και τα μέλη του τεχνικού τιμ μέχρι τους φροντιστές και φυσικά τον Θόδωρο Καρυπίδη που πήρε την τελική απόφαση να τον φέρει στην ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Δεν αναφέρομαι ασφαλώς στο αγωνιστικό κομμάτι καθώς κανείς προπονητής στον πλανήτη δεν προλαβαίνει μέσα από τρεις προπονήσεις (γιατί τόσες έκανε πριν καθίσει στον πάγκο με τον Ολυμπιακό) να κάνει θαύματα.

Απλά παραλαμβάνει μια κατάσταση, ακούει, μαθαίνει, μετράει τον καθένα και αν τύχει και κερδίσει στο ντεμπούτο του αγοράζει πολύτιμο χρόνο. Το οποίο στην περίπτωση του Πάρντιου συνέβη και συμπίπτει με την πρώτη διακοπή δυο εβδομάδων. Ο Άρης κέρδισε τον Ολυμπιακό, κάνοντας μάλιστα και ανατροπή, με τον 61χρονο τεχνικό να επιδρά καθοριστικά με τις αλλαγές του στο δεύτερο ημίχρονο. Ένα απειροελάχιστο καλό δείγμα… coaching.

Πολύ μικρό για να κριθεί ακόμη. Εκείνο που μοιάζει περισσότερο να θέλει να αλλάξει ο έμπειρος Άγγλος τεχνικός είναι η… κουλτούρα της προπόνησης. Η καθημερινότητα στο προπονητήριο. Η απόλυτα επαγγελματική νοοτροπία και συμπεριφορά από όλους, δίχως να αφήνει και περιθώρια για κάτι διαφορετικό.

Όχι, ο Πάρντιου δεν ανακάλυψε την Αμερική αλλά πράγματα που θεωρούνται φυσιολογικά στην προηγμένη ποδοσφαιρικά Ευρώπη- πολλώ δε μάλλον στην πατρίδα του αθλήματος από την οποία προέρχεται ο ίδιος- εδώ δεν ισχύουν. Το να προσέρχεται ο ποδοσφαιριστής στο αθλητικό κέντρο μια τουλάχιστον ώρα νωρίτερα από την έναρξη της προπόνησης και να μην αποχωρεί δέκα λεπτά μετά το τέλος της σαν… κυνηγημένος είναι η συνηθισμένη πρακτική.

Το να παίρνει ένα ελαφρύ πρόγευμα στο γήπεδο και να γευματίζει μετά το τέλος του ημερήσιου προγράμματος επίσης συμβαίνει σχεδόν παντού. Αυτό βέβαια συνεπάγεται μια αλληλουχία πραγμάτων και μια εναρμονισμένη σε αυτή την κατεύθυνση φιλοσοφία του ίδιου του club.

Εγκαταστάσεις με χώρους φιλοξενίας και παραμονής των ποδοσφαιριστών για παραπάνω ώρες (εστιατόριο, playroom κτλ), πρόσληψη σεφ ή συμφωνία με εταιρία κέιτερινγκ, εξοπλισμό του γυμναστηρίου, δημιουργία ολοκληρωμένων παροχών αποκατάστασης των αθλητών (σάουνες, κρυοθεραπείες, τζακούζι κτλ).

Ο Άρης είχε ήδη αρχίσει να λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση στο «Δασυγένειο». Με τον Άγγλο μπορεί και πρέπει να το πάει ένα βήμα πιο πέρα. Όταν είσαι σε θέση να προσφέρεις όλα αυτά στον αθλητή, τότε έχεις και απαιτήσεις από αυτόν. Από αυτόν και από όλους. Δεν ξέρω αν θα αποδειχθεί καλός ή κακός προπονητής ο Πάρντιου.

Είναι αρκετά πρόωρο για οποιαδήποτε συμπεράσματα. Αν σε κάτι μπορεί να βγει όμως ωφελημένο το club από την κοινή συνύπαρξη με τον 61χρονο προπονητή είναι στην αλλαγή της καθημερινότητας.

Στον τρόπο λειτουργείας και προσέγγισης της ίδιας της προπόνησης. Στην αλλαγή νοοτροπίας ώστε από εδώ και πέρα να ακολουθείται πιστά αυτό το μοντέλο, ανεξάρτητα ποιος θα κάθεται στην άκρη του πάγκου.

Ο Άρης περισσότερο από έναν καλό προπονητή (που έχει αποδείξει μεταξύ μας ότι είναι ο Πάρντιου όταν έχει ψηφιστεί καλύτερος προπονητής στο νησί) χρειαζόταν έναν καλό μάνατζερ εντός των αποδυτηρίων. Που θα έχει και θα προσπαθήσει να διεκπεραιώσει ένα διπλό ρόλο.

Και ένα σύνολο ικανών ποδοσφαιριστών και διαφορετικών προσωπικοτήτων να διαχειριστεί, υιοθετώντας παράλληλα και ένα μοντέλο πλήρους επαγγελματικής λειτουργείας και συμπεριφοράς από όλους. Σε αυτό το κομμάτι ήδη από τις πρώτες μέρες έχει φροντίσει να βάλει την σφραγίδα του. Έχω αναφέρει αρκετά στον αέρα του bwinΣΠΟΡ FM 94,6.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι, όπως προκύπτει, άπαντες δηλώνουν προσώρας γοητευμένοι από την πρώτη εβδομάδα του Πάρντιου και του… διαφορετικού αέρα που έχει φέρει στην ομάδα. Ο Άρης διαθέτει ήδη καλή ομάδα. Με τον Πάρντιου μπορεί να αλλάξει επίπεδο και σε αυτό που λέμε περιτύλιγμα που είναι όμως εξίσου σημαντικό.

ΥΓ. Βέβαια για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς κι άλλοι προπονητές στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθησαν να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα της ομάδας. Κάποιες από τις εισηγήσεις τους εισακούστηκαν, κάποιες άλλες έμειναν στο συρτάρι. Το θετικό με τον Πάρντιου είναι ότι ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ έχει ήδη συναινέσει στα περισσότερα από όσα ζήτησε ο Άγγλος.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x